Sărăcia menstruală e tabu în România | Iele sanziene NGO x Libréa

Sărăcia menstruală e tabu în România | Iele sanziene NGO x Libréa

1/ Cine ești și ce face Iele Sanziene? Cum a început totul?

Ideea din spatele asociației Iele-Sânziene a apărut în vara 2019, când lucram ca voluntar într-un proiect de educație menstruală din Tanzania. Mi-am dat seama atunci că problemele, obstacolele și întrebările cu care se confruntă tinerele de acolo sunt aceleași și în România, așa că mi-am propus să creez o organizație feministă, care să promoveze egalitatea de gen, să lupte pentru normalizarea menstruației și eradicarea sărăciei menstruale și să faciliteze solidaritatea feminină și crearea unor comunități de fete și femei. Mă preocupă educația și drepturile adolescentelor din România într-un mod aproape personal, aș putea spune, din perspectiva mea de fostă adolescentă - cu o mulțime de lipsuri, în ciuda privilegiilor nenumărate.

Cine ești și ce face Iele Sanziene? Cum a început totul? | Libréa

2/ Se vorbește astăzi de sărăcie menstruală în România? Nu-i așa că problema menstruației este încă un pic tabu în România?

În societatea românească menstruația e încă un subiect tabu, înconjurată de rușine și mituri care împiedică accesul la educație și produse menstruale potrivite fiecărei nevoi. La fel ca hârtia igienică, produsele menstruale sunt o necesitate și un drept. Acestea sunt indispensabile tuturor persoanelor care au menstruație (aproximativ 4,8 milioane în România, dintre care 702.820 sunt adolescente cu vârste cuprinse între 12-18 ani), pentru a putea fi active în viața comunității ca în oricare altă zi.

Care sunt provocările adolescentelor din România de astăzi?

Consecințele lipsei accesului la produse menstruale sigure sunt:

 • Folosirea unor materiale improvizate precum hârtie, cârpe sau haine, care pot duce la infecții și afecțiuni ale aparatului reproducător
 • Absențe școlare, ce au un efect negativ asupra educației
 • Creșterea stigmatului asupra proceselor firești ale corpului uman
 • Excluziune socială: în 2019, 33,5% din persoanele de sex feminin cu vârsta între 0-17 ani se aflau în risc de excluziune socială.

Conform datelor Eurostat privind sărăcia și calculelor noastre, aproximativ 415.000 adolescente din România suferă din cauza sărăciei menstruale. Iar lipsa informațiilor corecte și perpetuarea rușinii afectează și mai multe tinere. De aceea, încă din 2020 am început să lucrăm ca asociație pe diverse proiecte în contextul educației menstruale.

Facem ateliere cu adolescente, am creat un shop caritabil cu produse menstruale eco-friendly, am deschis subiectul menstruației în mediul online, am cercetat datele din România și am distribuit produse în rândul fetelor și femeilor cu situații materiale precare. Iar în 2021 am lansat o petiție pentru introducerea produselor menstruale în mod gratuit în școli - aceasta a generat discuții cu reprezentanți ai ministerelor sănătății și educației și a dus la un proiect pilot în Sectorul 6 din București. Mai multe detalii pe contul @ielesanziene de pe Instagram.

3/ Cum ai aflat de Libréa și de ce le ai în e-shop dvs. ?

Iele Shop este shop-ul caritabil al asociației prin intermediul căruia strângem fonduri pentru proiectele dedicate adolescentelor. Ne dorim să promovăm prin intermediul shop-ului nostru caritabil produse menstruale cu un impact cât mai mic asupra mediului, care sunt în același timp comode și utile pentru gestionarea menstruației. Ne bucurăm să colaborăm cu un brand ca Libréa deoarece produsele lor sunt create și manufacturate în România într-un mod responsabil.

4 / La ce visezi acum? Cum putem noi ajuta Iele Sanziene?

Misiunea noastră este să venim în sprijinul tinerelor care au nevoie de resurse și informații cu privire la pubertate, menstruație, relații sexuale, așa încât să fie sănătoase și independente. Prin toate proiectele pe care le derulăm promovăm egalitatea de gen și de șansă, solidaritatea feminină și sustenabilitatea.

Trăim într-o societate postcomunistă în care feminismul, sexualitatea, menstruația sunt subiecte tabu, învăluite în rușine, iar acest lucru ne afectează foarte mult viața de zi cu zi, în special pe adolescenții și tinerii care trec prin schimbări firești și nu au acces la informații potrivite pentru ei. Alături de alte ONG-uri din domeniu și de oameni dedicați, și noi muncim să schimbăm acest lucru și să ne asigurăm că tinerii primesc resursele de care au nevoie ca să se dezvolte armonios, într-o societate incluzivă, cu mai multă egalitate.

Aș zice că unul dintre cele mai ambițioase planuri pentru 2022-2023 e extinderea rețelei de activiști și traineri pentru a putea ajunge la cât mai mulți tineri. Înscrierile se fac aici.

Oamenii de bine ne pot ajuta devenind donatori recurenți, direcționând 3,5% din impozitul pe venit sau pur și simplu dând vestea mai departe despre proiectele noastre.

La ce visezi acum? Cum putem noi ajuta Iele Sanziene? | Libréa

Toate modalitățile de implicare sunt aici.

Menstruația este în continuare un subiect taboo pentru multe dintre femeile din România. Cât sânge pierd? Pot rămâne însărcinată? Cum pot scăpa de crampe? Tot ce trebuie sa știi aici!

Descoperă o broșură educativă creată de Asociația Iele-Sânziene pentru a veni în sprijinul tinerilor care trec prin schimbările din perioada pubertății. În cele aproximativ 30 de pagini vorbim simplu și deschis despre:

 1. Schimbări specifice la pubertate pentru persoanele de sex feminin și masculin
 2. Aparatul reproducător feminin și masculin
 3. Prima menstruație și ciclul menstrual
 4. Igienă și produse menstruale.

#Libréagurl

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

 • Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară în timpul menstruației

  Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară ...

  Ești in vacanta la mareșiți-a venit menstruația? Nu te panica! Ia în considerare recomandările noastre, iar menstruația în timpul verii nu va mai părea un chin. Descoperă noul costum de baie...

  Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară ...

  Ești in vacanta la mareșiți-a venit menstruația? Nu te panica! Ia în considerare recomandările noastre, iar menstruația în timpul verii nu va mai părea un chin. Descoperă noul costum de baie...

 • Înapoi la Școală cu Libréa

  Înapoi la Școală cu Libréa

  Un Ghid Eco-friendly și Sănătos pentru Mame de Fete Tinere. Reîntoarcerea la școală aduce cu ea noi începuturi. Pentru fetele care sunt în pragul pubertății, este mai mult decât manuale și...

  Înapoi la Școală cu Libréa

  Un Ghid Eco-friendly și Sănătos pentru Mame de Fete Tinere. Reîntoarcerea la școală aduce cu ea noi începuturi. Pentru fetele care sunt în pragul pubertății, este mai mult decât manuale și...

 • Profită de zilele la menstruație cu chiloții Libréa

  Profită de zilele la menstruație cu chiloții Li...

  Fie că este ziua nunții tale sau o întâlnire importantă, menstruația pare sa aibă întotdeauna un timing impecabil 🙄

  Profită de zilele la menstruație cu chiloții Li...

  Fie că este ziua nunții tale sau o întâlnire importantă, menstruația pare sa aibă întotdeauna un timing impecabil 🙄

1 din 3