Ce este menstruația ? No tabu!
Share
Ce este menstruația ?
Ciclul menstrual reprezintă mecanismul ce pregătește corpul femeii pentru a da naștere în fiecare lună, începând de la pubertate și până la menopauză. Începe din prima zi de sângerare și se termină în prima zi a următoarei sângerări, continuând în acest fel lună de lună, dacă nu are loc o fertilizare. Durata ciclului menstrual variază pentru fiecare femeie în baza anumitor criterii sau a stadiilor prin care corpul femeii trece: factorii genetici, schimbările din viața femeii sau șocurile emoționale, primii ani de menstruație sau premenopauza (perioada de dinaintea menopauzei).
În România, 4,8 milioane de femei au menstruație. Dintre acestea, peste 702,800 sunt adolescente cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. În prezent, din nefericire, menstruația este în continuare un subiect taboo pentru multe dintre familiile din România și nu numai. În lipsa unui program școlar de educație sexuală, majoritatea adolescentelor află informații despre ce se întâmplă cu corpul lor fie de la prietene, fie din surse nesigure de pe internet. Este timpul să punem punct acestei practici și să începem să vorbim liber despre ceea ce ne face pe noi femei: menstruația. Așadar, fără să ne mai lungim, să trecem la subiect.
Ciclul menstrual și celelalte cicluri despre care nu se vorbește
Desigur, toate știm despre existența ciclului menstrual. Însă, câte dintre noi știu că mai există încă alte două cicluri, definitorii pentru organismul femeii, dar și pentru funcțiile reproducătoare?
Ciclul ovarian reprezintă totalitatea modificărilor ce apar la nivelul ovarelor într-un interval de 28 de zile. În timpul acestei perioade, apar două fenomene importante: formarea și expulzarea ovulului și producerea hormonilor sexuali feminini. Perioada de ovulație (momentul în care este expulzat ovulul) reprezintă cea mai fertilă perioadă din lună pentru o femeie și momentul cel mai propice pentru a rămâne însărcinată.
Această variație hormonală influențează starea endometrului. Deoarece nu mai primește atât de mult sânge și oxigen, mucoasa superioară a membranei mucoase degenerează treptat și se golește prin vagin sub formă de sângerare, apărând astfel ceea ce noi numim ciclu.
Ciclul uterin reprezintă totalitatea modificărilor suferite de mucoasa uterină în urma acțiunii hormonilor secretați de ovar. Mucoasa uterină are de altfel propriul ei ciclu și se încadrează între menstruație (faza proliferativă) și ovulație (faza secretorie).
Cele mai frecvente întrebări pe care și le pun adolescentele
Pentru prima menstruație poți folosi chiloți menstruali pentru adolescente.
Știm. Sunt multe necunoscute atunci când ai prima menstruație. Însă, noi suntem aici să-ți fim alături cu răspunsurile pe care le cauți. Iar dacă printre întrebările de mai jos nu vei regăsi răspunsul pe care îl cauți, ne poți scrie un mesaj și-ți vom răspunde cu mare drag.
Prin ce schimbări trec pe perioada ciclului menstrual?
La nivel fizic, hormonii influențează secreția de mucus cervical. Cantitatea de secreție va crește, atingând punctul culminant în preajma ovulației, când secreția devine transparentă și alunecoasă, pentru a ajuta spermatozoizii să alunece spre ovul. În faza progesteronă, volumul de mucus scade, devine mai gros, opac și lipicios. Acest tip de mucus îngreunează mișcarea spermatozoizilor către ovul, deoarece în acea perioadă a lunii corpul femeii nu este pregătit pentru fecundație.
La nivel emoțional, unele femei pot experimenta o imbalanță, dominată de iritabilitate, depresie sau chiar hipersensibilitate. Dar, fiecare femeie este diferită. Unele dintre noi experimentăm simptome puternice în perioada ciclului menstrual, pe când altele nu experimentează niciun simptom.
Care este culoarea normală a sângelui menstrual?
Desigur, fiecare dintre noi este diferită, iar faza menstruală este unică și diferă de la femeie la femeie. Asta înseamnă că unele femei pot avea sânge roșu la început și maro la final, pe când altele pot experimenta secreții maronii la începutul menstruației, urmând să se transforme în sânge roșu pe parcurs.
Nu te speria, sângele menstrual poate conține cheaguri sau poate fi combinat cu alte fluide din corp. Este ceva normal și este un proces de curățare prin care trecem toate. Lună de lună.
Ce înseamnă culorile menstruatiei tale?
Este posibil sa observi variatii in culoarea sangelui de la menstruatie. Starea generala de sanatate afecteaza mai mult momentul aparitiei si durata menstruatiei tale decat aspectul acesteia, dar exista cateva motive pentru care sangele de la menstruatie poate varia in culoare.
Roz 💗: Sângele roz poate indica un nivel scăzut de estrogen, sau inceputul unei sarcini
Roșu deschis ❤️: Debit normal, e semn că totul este în regulă.
Roșu inchis ❤️: La inceputul sau sfarsitul menstruatiei, sangele poate avea o nuanta de rosu inchis si o consistenta groasa
Maro 🤎: Sângele s-a oxidat în organism. Se observă de obicei la începutul și sfârșitul menstruației.
Gri : Daca ai scurgeri vaginale de nunte gri, acesta ar putea fi un semn al unei infectii. Daca ai sangerari puternice cu bucati de tesut cenusiu, acest lucru ar putea fi un semn al unui avort spontan. Consultarea unui medic ginecolog este recomandata pentru oricare dintre situatii.
Portocaliu 🧡: Posibilă infecție a tractului urinar.
Mirosul neplăcut al sângelui – este un semn de infecție?
Dacă de la prima menstruație ai experimentat un miros neplăcut al sângelui, nu ai de ce să te sperii. Înseamnă că așa funcționează organismul tău.
Dacă însă mirosul se schimbă de la lună la lună, cel mai bine ar fi să vezi un medic!
Pot rămâne însărcinată în timpul menstruației?
Da. Pentru că organismul nostru este foarte diferit, uneori este posibil ca perioada ovulației să se petreacă imediat înaintea menstrei. Din cauza faptului că spermatozoizii au o durată de viață de 3-5 zile, este posibil ca o astfel de sincronizare să se petreacă atunci când tu ești la menstruație.
Prin urmare, pentru a preveni o sarcină nedorită, cel mai bine este să folosești metode de protecție chiar și în timpul menstruației.
Cât sânge pierdem în timpul menstruației?
O femeie pierde în medie 30-40 ml de sânge în timpul menstruației. Dacă vorbim despre o menstruație abundentă, cantitatea de sânge pierdută poate ajunge chiar la 60-80 ml.
Totuși, deși pare mult, nu e nevoie să te sperii. Acest sânge nu mai este benefic corpului tău și cea mai bună variantă pe care o alege organismul este să o elimine. Totul este parte din proces.
Cum pot scăpa de crampe?
Crampele rezultă din contracțiile puternice ale uterului în timpul menstruației. De principiu, analgezicele sunt cel mai bun prieten al tău în perioada menstruației, însă dacă vrei un remediu natural, încălzește o sticlă cu apă și ține-o pe zona dureroasă.
O altă sugestie pe care o avem pentru tine este postura Twist din yoga. Întinde-te pe spate, presând cu umerii pe salteaua de yoga. Îndoaie ușor genunchiul atingându-l cu mână opusă și lasă-l să cadă ușor pe cartea cealaltă, creându-se un twist în zona mijlocului și a burții.
Combină această postură cu respirația conștientă și respiră profund de 10 ori înainte să schimbi poziția. Totul va fi bine.
Menstruația în cifre
Ca să ne acomodăm puțin cu ce înseamnă menstruația în mod real la nivel global, am adunat câteva statistici cu și despre femei și a lor menstruație.
Pe an, o femeie are în medie 13 cicluri, cu o durată medie de 28 de zile.
Asta înseamnă 494 de cicluri în timpul vieții, 2470 de zile, deci 7 ani pe care o femeie îi petrece sângerând.
În toată această perioadă folosim 25 de absorbante în „acele zile ale lunii” și 12,350 de absorbante pe întreaga durată a vieții.
Dintre acestea, aruncăm 12,000, având o durată medie de dispariție de 800 de ani.
Surprinzător, nu?
Din acest motiv și din multe alte motive, este imperios necesar pentru noi să facem un pas în față din grijă față de planetă și să încercăm să adoptăm metode de protecție mai sănătoase, atât pentru noi cât și pentru mediul înconjurător.
Până data viitoare, ai grijă de tine!
Echipa Libréa
#Libréagurl