Prima menstruație, băieții și școala

Prima menstruație, băieții și școala

UN GHID PENTRU TINE, DRAGĂ MAMĂ DE FETIȚĂ

Știm că prima menstruație a fiicei tale poate veni cu multe emoții, atât pentru tine, cât și pentru ea. Noi,  fetele de la Librea, suntem aici să te ajutăm în această etapă importantă. Vrem să împărtășim cu tine informații clare și sfaturi practice, astfel încât să fii pregătită să discuți deschis despre acest subiect cu fiica ta.

Menstruația este un proces natural, dar fiica ta are nevoie ca tu să îi vorbești și să o ajuți să înțeleagă schimbările prin care trece corpul ei.

 

 

CE ESTE, DE FAPT, MENSTRUAȚIA?

Credem că este important să înțelegem exact ce se întâmplă din punct de vedere medical în corpul nostru la menstruație și în toată perioada ciclului menstrual. Nu trebuie să ținem minte toți termenii medicali, dar e chiar interesant să înțelegem cum funcționează, de fapt, ciclul menstrual.

Menstruația este parte a unui ciclu natural și repetitiv care are loc în corpul femeii și care îl pregătește pentru o posibilă sarcină. Ciclul menstrual este compus din patru faze esențiale:

1. Faza menstruală

Aceasta este prima fază a ciclului și corespunde cu sângerarea menstruală propriu-zisă. În această perioadă, mucoasa uterină, care s-a îngroșat în fazele anterioare, este eliminată din corp. De obicei, durează între 2 și 7 zile, dar poate varia de la o fată la alta.

2. Faza foliculară

Începe imediat după faza menstruală și durează aproximativ 14 zile. În timpul acestei faze, un hormon numit FSH (hormonul foliculostimulant) stimulează ovarele să producă foliculi, unul dintre aceștia devenind dominant și pregătindu-se să elibereze un ovul.

3. Ovulația

Aceasta este faza în care ovulul matur este eliberat de ovar și călătorește prin trompa uterină, unde poate fi fertilizat de un spermatozoid. Ovulația are loc, de obicei, în jurul zilei 14 a ciclului menstrual și este momentul în care o fată poate rămâne însărcinată dacă ovulul întâlnește spermatozoizi.

4. Faza luteală

După ovulație, organismul începe să producă progesteron, un hormon care pregătește uterul pentru o posibilă sarcină. Dacă ovulul nu este fertilizat, nivelul de progesteron scade, iar mucoasa uterină începe să se desprindă și, astfel, începe următoarea menstruație.

Ciclul menstrual durează, în medie, 28 de zile, dar acest lucru poate varia de la o fată la alta. Este important să-i explici fiicei tale că fiecare corp este diferit și că neregularitățile sunt normale, mai ales în primii ani după prima menstruație.

CE ESTE PRIMA MENSTRUAȚIE?

Prima menstruație, cunoscută și sub numele de menarhă, este acel moment în care corpul fiicei tale începe ciclul menstrual – semn că organismul ei se pregătește pentru o posibilă sarcină. Știm că poate părea greu de discutat acest subiect, dar fii sigură: cu cât vorbești mai deschis, cu atât îi vei oferi fiicei tale o experiență mai firească și o vei ajuta să se raporteze sănătos pentru tot restul vieții ei la menstruație.

De obicei, prima menstruație apare între 8 și 15 ani, cel mai frecvent în jurul vârstei de 12 ani. Menstruația reprezintă eliminarea mucoasei uterine sub formă de sânge, atunci când ovulul nu este fertilizat. Procesul poate dura între 2 și 7 zile, iar la început, sângerările pot fi neregulate și mai ușoare.

 

SEMNE CĂ PRIMA MENSTRUAȚIE SE APROPIE

Există câteva semne care îți vor arăta că prima menstruație a fiicei tale este aproape. Iată la ce ar trebui să fii atentă:

  • Dezvoltarea sânilor
  • Creșterea părului pubian și la subraț
  • Apariția acneei
  • Scurgeri vaginale albe sau galbene cu câteva luni înainte de menstruație

Aceste semne sunt perfect normale și reprezintă doar o parte din schimbările pe care le aduce pubertatea.

 

 

 

CUM SĂ VORBEȘTI CU FIICA TA DESPRE PRIMA MENSTRUAȚIE

Dragă mamă, știm că discuția despre prima menstruație poate părea stânjenitoare, dar îți promitem că poate fi o oportunitate frumoasă de a crea o legătură mai profundă cu fiica ta.

Iată câteva sfaturi:

  • Alege un moment relaxat și confortabil. Poate fi o după-amiază liniștită acasă, la un ceai. Explică-i că menstruația este ceva natural și sănătos, prin care toate femeile trec.
  • Fii deschisă și calmă. Atitudinea ta va influența felul în care fiica ta percepe menstruația, nu doar acum, ci pentru toată viața. Fii sinceră și răspunde la toate întrebările ei, chiar dacă unele pot părea incomode sau neașteptate.
  • Folosește un limbaj simplu și accesibil. Nu te feri de termenii anatomici, dar explică termenii medicali într-un mod care să fie ușor de înțeles pentru vârsta ei, pentru că o va ajuta să înțeleagă cum funcționează totul: „Menstruația este felul în care corpul tău elimină ceea ce nu are nevoie dacă nu apare o sarcină. E ca o curățare lunară.”
  • Încurajeaz-o să pună întrebări. Fiecare întrebare contează. Fii răbdătoare și asigură-te că fiica ta știe că poate veni oricând la tine pentru răspunsuri.
  • Păstrează o notă pozitivă. Menstruația este un semn de sănătate, nu o povară. Fii optimistă și explică-i că este un proces normal care face parte din viața fiecărei femei.

 

CÂND SĂ VORBEȘTI CU FIICA TA DESPRE PROPRIA MENSTRUAȚIE

Deși majoritatea fetelor au prima menstruație în jur de 12 ani, ar fi bine să te pregătești din timp pentru discuția aceasta, pentru că nu e ceva neobișnuit să se întâmple mult mai devreme. Conform unei cercetări realizate în Franța, în 2023, 13% dintre fete au avut prima menstruație între 8 și 11 ani (conform „Sondage OpinionWay pour Règles élémentaires”), așa că nu lăsa discuția asta pentru ultimul moment.

Spargerea tabuurilor – Menstruația este normală!

Suntem sigure că și tu ai simțit că menstruația este un subiect tabu. Noi, la Librea, credem că este esențial să schimbăm această mentalitate și să vorbim deschis despre menstruație, fără rușine. Fiica ta are nevoie să știe că ceea ce i se întâmplă este absolut firesc.

Este important ca discuțiile despre menstruație să înceapă acasă, dar și la școală. Dacă școala nu abordează acest subiect, poate ar fi bine să inițiezi tu această conversație cu profesorii sau conducerea școlii.

 

 

EDUCAȚIA BĂIEȚILOR DESPRE MENSTRUAȚIE

Nu doar fiica ta are nevoie de această educație. Dacă ai și un băiat, este la fel de important să discuți cu el despre menstruație. Sau trimite acest articol unei prietene care are un băiat. Și ei trebuie să fie educați, pentru că: băieții de azi sunt viitorii parteneri, soți și tați. Dacă ei nu înțeleg ce înseamnă menstruația, pot contribui fără să vrea la perpetuarea unui stigmat nociv. Vrem ca băieții noștri să fie parteneri empatici, să își sprijine partenerele, iar asta începe cu a normaliza discuțiile despre ciclu la vârsta școlară.

Același studiu citat mai sus spune că patru din cinci fete declară că este stresant pentru ele să aibă ciclu când sunt la școală. Băieții noștri pot contribui semnificativ la reducerea acestui stres cu care se confruntă fetele noastre în fiecare lună.

Iată câteva lucruri importante pe care să le explici fiului tău:

  • Menstruația este un proces natural și sănătos prin care trec toate femeile.
  • Dacă o colegă umblă în ghiozdan în pauză și scapă pe jos un absorbant, învață-ți băiatul să o atenționeze discret sau să ridice absorbantul și să i-l înapoieze așa cum ar face cu orice alt obiect.
  • Dacă o fată se pătează, nu este din cauză că e neglijentă, ci din cauză că are un flux abundent. Așa că, dacă băiatul tău observă că o fată s-a pătat, învață-l să o atenționeze discret și să o întrebe cum poate să o ajute.

 

CUM POATE FI SUSȚINUTĂ MENSTRUAȚIA LA ȘCOALĂ

Menstruația nu trebuie să fie o povară pentru fiica ta când merge la școală. Din păcate, în multe școli nu există sprijin adecvat. Unele școli nu oferă acces la produse menstruale sau cabinete medicale echipate corespunzător. Fetele aflate la menstruație ar trebui să aibă acces la produse de igienă în școli, și ar trebui să existe suport emoțional și surse de informare, astfel încât fetele să se simtă în siguranță și libere să abordeze oricând acest subiect.

Mai mult decât atât, profesorii de educație fizică ar trebui să cunoască toate avantajele pe care mișcarea moderată o are asupra organismului aflat la menstruație și ar trebui să încurajeze fetele să nu se învoiască de la orele de sport și să propună un set de exerciții fizice adaptate lor.

Cum poți sprijini acest lucru?

  • Poți vorbi cu profesorii sau directorii școlii pentru a implementa politici de sprijin menstrual.
  • Discută deschis despre menstruație cu cadrele didactice, pentru ca și ele să fie pregătite să susțină fetele.
  • Întreabă dacă la cabinetul medical din școală există absorbante care pot fi oferite fetelor.

 

POȚI OFERI CONFORT ADOLESCENTEI TALE PRIN PRODUSELE Librea

Pe lângă felul în care ea se va raporta la menstruație și pe lângă suportul emoțional pe care tu i-l vei oferi, este important și să folosească produse cu care să se simtă confortabil și în siguranță. Chiloții menstruali Librea pot fi soluția ideală pentru fiica ta. Sunt refolosibili, eco-friendly și oferă protecție timp de până la 12 ore, ceea ce elimină nevoia de schimbări frecvente, și sunt produse care nu pun în niciun fel în pericol sănătatea fiicei tale.

După discuțiile pe care le-am avut cu multe mame, clientele noastre, am creat un pachet pentru adolescente, care include mai multe perechi de chiloți menstruali, adaptate nevoilor lor. Prin acest pachet îi pui la dispoziție fetei tale tot ce are nevoie astfel încât să se simtă confortabil și în siguranță în fiecare zi a menstruației.

Dacă ar fi să alegem un singur lucru pe care tu să-l ții minte și să-l iei cu tine din acest articol, este că discuția despre prima menstruație nu ar trebui să fie un subiect stânjenitor, nici dacă ești mamă de fată, nici dacă ești mamă de băiat. Menstruația este un proces firesc, iar împreună putem sparge tabuurile care o înconjoară.


NOI, FETELE DE LA Librea

Ne-am propus să-ți fim partener ție și fiicei tale și să vă sprijinim atât cu informații utile, cât și cu produse de calitate, făcute în România, cu design francez.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

  • Fii pe GO când ești pe STOP

    Fii pe GO când ești pe STOP

    Cum transformăm limitele în superputeri Suntem sigure că ai auzit și că ai folosit de nenumărate ori expresia „sunt pe STOP„. Femeile folosesc expresia asta ca să explice că, din...

    Fii pe GO când ești pe STOP

    Cum transformăm limitele în superputeri Suntem sigure că ai auzit și că ai folosit de nenumărate ori expresia „sunt pe STOP„. Femeile folosesc expresia asta ca să explice că, din...

  • Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară în timpul menstruației

    Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară ...

    Ești in vacanta la mareșiți-a venit menstruația? Nu te panica! Ia în considerare recomandările noastre, iar menstruația în timpul verii nu va mai părea un chin. Descoperă noul costum de baie...

    Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară ...

    Ești in vacanta la mareșiți-a venit menstruația? Nu te panica! Ia în considerare recomandările noastre, iar menstruația în timpul verii nu va mai părea un chin. Descoperă noul costum de baie...

  • Înapoi la Școală cu Libréa

    Înapoi la Școală cu Libréa

    Un Ghid Eco-friendly și Sănătos pentru Mame de Fete Tinere. Reîntoarcerea la școală aduce cu ea noi începuturi. Pentru fetele care sunt în pragul pubertății, este mai mult decât manuale și...

    Înapoi la Școală cu Libréa

    Un Ghid Eco-friendly și Sănătos pentru Mame de Fete Tinere. Reîntoarcerea la școală aduce cu ea noi începuturi. Pentru fetele care sunt în pragul pubertății, este mai mult decât manuale și...

1 din 3