Perioada de tranziție de la copilărie la adolescență este unul dintre primele și cele mai importante evenimente ce marchează începutul vieții unei viitoare femei. În anumite culturi, momentul apariției primei menstre este celebrat prin petreceri alături de familie și prieteni, fiind considerat un moment esențial în dezvoltarea copilului. Pubertatea este definită prin dezvoltarea sexuală și printr-o accelerare a creșterii spre dobândirea funcțiilor reproductive.
În medie, pubertatea începe în jurul vârstei de 10-12 ani, însă există situații în care pubertatea începe prea devreme (pubertatea precoce) sau prea târziu (pubertatea întârziată). Pubertatea precoce poate apărea în jurul vârstei de 8 ani, iar cea întârziată, în jurul vârstei de 16 ani. Despre acestea două vom discuta puțin mai târziu în acest articol.
Care sunt primele semne ale pubertății?
Pentru a trece cu bine de prima menstruație, puteți folosi chiloții noștri pentru adolescenți.
Primele semne care ne arată că o fată intră în perioada pubertății sunt dezvoltarea sânilor și apariția părului pubian. De asemenea, în această perioadă se poate observa o creștere accelerată al părului pe mâini și picioare. Alte simptome că pubertatea și-a făcut loc în viața unei fete sunt:
- Apariția acneei
- Transpirație excesivă
- Prima menstruație
- Accelerarea ritmului de creștere
- Rotunjirea șoldurilor și îngustarea taliei.
Primele sângerări menstruale apar în medie la doi ani după primele semne de pubertate și fluxul devine regulat abia după un an sau doi de la prima menstră. De asemenea, datorită faptului că corpul nu este atât de dezvoltat momentan, primele cicluri sunt fără ovulație.
În perioada pubertății, fetele trec și printr-o serie de schimbări pe plan emoțional: modificări dispoziționale, accese de furie, tristețe, anxietate legată de schimbările prin care trec și desigur, sentimente pozitive, precum îndrăgostitul.
Pubertatea precoce – ce este, cum apare și de ce?
Pubertatea precoce sau pubertatea timpurie apare înainte de vârsta de 8 ani și se datorează activării mecanismelor normale de instalare a pubertății – hipotalamusul și hipofiza încep să producă hormoni ce activează ovarele, care la rândul lor vor produce estrogen. Există de asemenea și o pubertate precoce falsă ce este determinată de factori externi, printre care și expunerea la o serie de substanțe chimice de sinteză ce mimează funcțiile hormonilor (disruptori endocrini). Un disruptor endocrin este un compus exogen ce influențează sinteza, secreția, transportul sau eliminarea hormonilor endogeni. Disruptorii endocrini pot fi de mai multe feluri – industriali, agricoli, rezidențiali, farmaceutici sau metale grele.
Este important, însă, să comunicăm deschis despre pubertate cu fetele din viața noastră, mai ales dacă aceasta este precoce. Pentru fetele ce au experimentat pubertatea precoce, șocul este mult mai mare iar sentimentele de anxietate sunt mult mai puternice decât în mod obișnuit, toate acestea întâmplându-se de la o vârstă mult mai fragedă.
Pubertatea este una dintre cele mai provocatoare perioade, atât pentru fete, cât și pentru băieți, dar poate mai ales pentru părinți. Cel mai bun sfat al nostru ca părinte este să discutăm deschis cu copilul tău despre asta, nu există o discuție perfectă și discuția poate avea loc de mai multe ori. Important este ca copilul tău să știe că poate veni la tine cu orice întrebări.
Luați-l ca pe un subiect important, obțineți sfaturi în jurul vostru, deoarece că modul în care sunt tratate schimbările bruște pe care copilul le resimte va fi important pentru sexualitatea sănătoasă a viitorului adult.
Cu siguranță că mai sunt multe întrebări care au rămas fără răspuns, însă noi, echipa Librea, suntem aici pentru tine. Dacă treci prin perioada pubertății și ai nevoie de un sfat despre cum să îți alegi sau cum te poate ajuta lenjeria menstruală, ne poți scrie un mesaj și noi îți vom răspunde cu drag, cât de repede putem. De asemenea, lenjeria intimă menstruală poate fi o opțiune foarte bună în momentul primelor menstruații când încă încerci să te obișnuiești cu fluxul, abundența si cautati confort si facilitate!
Până data viitoare,
Echipa Librea
#Libréagurl
Surse: https://www.arcadiamedical.ro/articol/ce-sunt-disruptorii-endocrini-si-cum-ne-pot-influenta-metabolismul/
https://www.policlinica-astra.ro/2020/03/06/pubertatea-precoce/
https://www.helpnet.ro/pubertatea-precoce-timpurie