Cum să-ți speli chiloții menstruali : Ghid complet
Share
Dacă tocmai ți-ai primit coletul cu lenjeria menstruală Libréa, cel mai probabil vei dori să știi totul despre îngrijirea ei. Sau poate doar ești curioasă de cum anume se poate curăța lenjeria menstruala reutilizabilă. :)
„Cum e cel mai bine să-mi spăl chiloții menstruali?”
„În cât timp se usucă?”
„E în regulă să-i bag la mașina de spălat împreună cu celelalte haine?”
În cazul în care ai aceste curiozități și vrei să știi cum anume poți să-ți păstrezi chiloții menstruali cât mai fresh, noi avem răspunsurile.
Bariera psihologică pe care mulți o au înainte de a cumpăra o pereche de chiloți menstruali: „Curățarea lor e un dezastru!”
Având în vedere că Libréa este prima lenjerie intimă pentru menstruație fabricată în România, multe dintre persoanele care aud prima dată despre aceasta se gândesc și la curățarea acestora, însă dintr-o perspectivă negativă.
„Am impresia că spălarea lor va fi un dezastru și chiar nu cred că se vor curăța suficient de bine…” este convingerea pe care mulți o au. Însă, aceasta este total greșită.
Uite de ce:
Chiloții menstruali Libréa se curăță sub jetul de apă rece, cu săpun normal. Lichidul menstrual se va curăța aproape de la sine, într-un timp foarte scurt. Iar dacă nu vrei să-i speli de mână, îi poți băga și la mașina de spălat. (despre acest subiect vom vorbi mai jos)
Dacă îi speli de mână, vei observa cum după câteva minute apa care va ieși din țesătură este limpede. Acesta este un semn clar că lenjeria menstruală reutilizabilă este curată-curată.
Trebuie să recunoaștem, având în vedere că cele mai multe dintre femei folosesc tampoane sau absorbante, acestea nu sunt obișnuite să ia contact cu lichidul menstrual și poate părea ceva neobișnuit pentru ele. Dar această percepție se va spulbera odată cu „prima spălare” a chiloților menstruali.
Mi se vor murdări restul hainelor dacă îi spăl la mașina de spălat?
Din fericire, nu :)
Gândește-te la sângele menstrual ca la o descărcare vaginală mai abundentă. Nu este cu adevărat compus ca ceea ce suntem obișnuiți să vedem în timpul unei tăieturi. Acolo vei găsi sânge, țesut uterin, mucus și bacterii. Este mai vâscos fără coagulare, astfel încât să poată curge lin de la uter la vagin. De asemenea, se curăță în timpul debitului.
Totuși, o idee bună ar fi să-ți clătești chiloții menstruali înainte de a-i băga la mașină. Poți privi această acțiune ca un ritual de pre-spălare, exact ca atunci când cureți o pată de pe un tricou înainte de a-l pune în cuvă.
Curăță-ți chiloții menstruali Libréa în 3 pași simpli
1. Clătește chiloții cu apă rece
Odată folosiți, chiloții menstruali trebuie clătiți cu apă rece și presați, astfel încât să extragi cât mai mult sânge din țesături. Este important să nu-i speli cu apă fierbinte deoarece sângele se poate coagula (ceea ce ar îngreuna curățarea lor). În plus, apa rece ajută la descompunerea oricăror cheaguri.Dacă este posibil, cel mai bine este să-ți speli chiloții de îndată ce i-ai dat jos, decât să-i lași să mai stea în coșul de rufe.
Nu trebuie să-i lași la înmuiat, aceștia având nevoie doar de o simplă clătire rapidă, astfel încât să fie pregătiți de pasul 2.
2. Spală chiloții cu apă rece și săpun / Pune-i în mașina de spălat
După ce i-ai clătit bine cu apă rece, spală-i de mână cu un săpun normal. Prin „normal” ne referim la un săpun obișnuit, în niciun caz unul special sau un săpun ce conține grăsimi. Acestea pot afecta proprietățile de absorbție din țesături.
Clienții noștri folosesc punga de spălare pentru a-și spăla chiloții menstruali în mașina de spălat.
Ce ingrediente trebuie să eviți?
- Uleiuri: nucă de cocos, floarea soarelui, rapiță, etc
- Săpun uleios
- Cantități mari de uleiuri esențiale
- Glicerină.
Pentru a vă spăla corect chiloții Libréa puteți cumpăra săpunul nostru.
Te poți opri aici, sau poți să-i bagi în mașina de spălat (nu, aceștia nu trebuie să fie spălați singuri în cuvă).
Recomandăm să folosești întotdeauna un detergent mai blând – și treci peste înălbitor (va deteriora ireversibil țesăturile care alcătuiesc chiloții) sau balsam de rufe, vor înfunda partea absorbantă a chiloților. Atenție și la capsulele de detergent 2 în 1 care au și balsam!
Temperatura de spălare? Ideal, 30°. Însă, dacă mașina ta de spălat are temperatura minimă de 40°, nu te îngrijora, îți poți spăla chiloții fără probleme.
O idee bună ar fi să-i pui într-un săculeț de rufe, astfel încât să împiedici alte articole (cum ar fi fermoarele de la hanorace, spre exemplu) să se prindă de lenjeria ta în timp ce se spală.
Unele femei au observat o mică decolorare după ce și-au spălat chiloții menstruali negri Libréa. Această decolorare te poate face să crezi că este o pată și probabil vei dori să le oferi o spălare mai strictă.
Nu trebuie să faci asta. :)
„Pata” este o simplă decolorare a culorii chilotului și nu afectează calitatea de absorbție a acestuia. Se datorează scurgerii acide, care este un fenomen normal și un semn bun al sănătății tale. Nu ar trebui să încerci să scapi de această scurgere vaginală făcând dușuri vaginale, de exemplu.
3. Lasă-i la uscat
Când vine vorba de uscarea lenjeriei intime menstruale Libréa, uscarea la aer este întotdeauna recomandată.
Niciodată în uscătorul de rufe. Căldura excesivă poate să deterioreze fibrele țesăturii.
Dacă vrei să crești longevitatea chiloților menstruali, uscarea la aer este un pas în direcția bună. Pune-i pur și simplu pe stander-ul sau sârmele de rufe și lasă-i să se usuce complet.
Te întrebi în cât timp se vor usca aceștia?
Aici intervin câțiva factori care pot să prelungească (sau nu) durata de uscare a chiloților. În primul rând, vorbim despre umiditate. Dacă locuiești într-un mediu umed, timpul de uscare va crește. Pe de altă parte, într-un mediu arid, lenjeria se va usca mult mai repede.
De obicei, va dura de la câteva ore la 2 zile pentru ca lenjeria Libréa să se usuce- în funcție de locul în care locuiești și de cum îți usuci chiloții. Asigură-te întotdeauna că lenjeria menstruală este complet uscată înainte de a o pune în dulap.
Chiloții menstruali clasici se usucă la aer după ce au fost curățați.
4. Refolosește-i!
Spală chiloții menstruali Libréa înainte de prima utilizare. O recomandare pe care o avem în legătură cu orice alt articol vestimentar care intră în contact cu pielea. Iar pe lângă motivele de igienă, o primă spălare crește capacitatea de absorbție a țesăturii chiloților noștri.
Cam atât.
Nu-i așa că spălarea chiloților menstruali nu mai pare „dezastruoasă”? :)
Și dacă tot ai ajuns la finalul articolului, hai să-ți spunem o informație prețioasă: vom introduce în curând și tampoane reutilizabile, cu aceleași proprietăți. Le porți, le speli, le lași la uscat și…. le porți din nou. :)
Ai grija de tine !
#Libréagurl