Salutare,
Săptămâna asta am cunoscut pe cineva care m-a inspirat – vi-o prezint pe Irina. A fondat Asociația Pe Stop în 2018. Împreună cu două associate și treizeci de voluntari, distribuie acum lunar pachete cu produse de igienă menstruală către 350 de fete și femei vulnerabile din București. Pe Stop organizează și cursuri de igienă menstruală, pentru ca fetele și femeile din diverse zone ale țării să învețe despre corpul lor, menstruație și cum să se îngrijească.
Conversația cu ea a decurs foarte ușor pentru că are sufletul deschis și este modestă. Am simțit că suntem conectate la aceleași valori – a ne ajuta semenii și a ne lupta cu tabuurile 😊
Irina nu a cerut nimănui voie să-și urmeze visul și să aibă zilnic un impact pozitiv! Cred că realmente îmbunătățește multe vieți. Deci, doamnelor, ca să strălucim nu este nevoie să mergem pe Lună! Spuneți-ne în comentarii ce pași mici cu impact mare faceți voi.
Prima mea întrebare – cum a început totul?
A început în 2018, când mi-am folosit o parte din economii ca să umplu un ghiozdan cu absorbante pe care le-am distribuit câtorva femei fără adăpost din București. În 2019 am câștigat o bursă în SUA, unde am învățat despre organizarea comunitară, cee ace mi-a dat curajul să renunț la jobul meu permanent și să-mi dedic tot timpul pentru a crește Pe Stop și a transforma inițiativa într-un proiect sustenabil.
S-au bucurat femeile?
Oh daaa, cele care au primit pachetele cu produse de igienă le-au adorat. Unele dintre ele mi-au dat numărul lor de telefon ca să le sun înainte să mai venim și să poată aduna mai multe persoane!
Și apoi?
Pe Stop a fost prima organizație care a deschis subiectul sărăciei menstruale în România, iar comunitatea noastră a crescut vertiginous în câteva luni – a fost uimitor. Am primit multe donații care ne-au permis să sprijinim din ce în ce mai multe persoane.
La ce visezi acum?
Hmm… visele nu au limite, așa-i? Așa că visul meu este să punem capăt sărăciei menstruale. Pentru asta, avem nevoie să ajungem în cât mai multe orașe și sate, să avem finanțări și parteneriate regulate ca să nu ne mai întrebăm în fiecare lună dacă vom avea ce să le ducem doamnelor și luna următoare. Primim donații lunare de la persoane fizice (cărora le mulțumim din suflet!) și le folosim ca să creștem, să organizăm cursuri, să ne trimitem mesajul mai departe și să susținem administrativ proiectul. Dacă nu primim donații în natură, trebuie să cumpărăm și produsele tot din acești bani.
Care e situația sărăciei menstruale în România?
Conform calculelor noastre, aproximativ 1 milion de fete și femei de vârstă reproductivă din România sunt afectate de sărăcia menstruală – adică nu au acces adecvat la produsele și/sau informațiile de care au nevoie pentru a-și gestiona menstruația în siguranță și cu demnitate. Asta înseamnă peste 5% din întreaga populație a țării!
Cum putem noi ajuta?
- Orice donație este importantă: puteți accesa https://www.doneaza.pestop.org/
- Voluntariat: oricine vrea să doneze din timpul și energia sa ne poate scrie la alo@pestop.org
- Donație de produse: Puteți lăsa produse la sediul nostru din Str. Cluj 35, București. Vă rugăm să ne anunțați înainte de a veni. Acceptăm absorbante, gel dezinfectant pentru mâini, șervețele intime. Din păcate, nu folosim tampoane interne, absorbante reutilizabile sau chiloți menstruali pentru că necesită apă curentă și condiții de îngrijire pe care multe dintre beneficiarele noastre nu le au.
Să aveți o zi minunată și nu uitați că în fiecare dintre noi se ascunde o comoară 😊
Pe curând, cu bine, Anouk, co-fondatoare Libréa
#Libréagurl