Cum start-up-urile inovează îngrijirea igienei intime feminine

Cum start-up-urile inovează îngrijirea igienei intime feminine

Primul absorbant de unică folosință a apărut pe piață la sfârșitul anilor 1880, iar tamponul a fost inventat abia la începutul anilor 1930 de medicul și antreprenorul Earle Haas. Deși acestea au reprezentat adevărate invenții revoluționare la timpul lor, inovațiile privind produsele de igienă feminină nu s-au oprit aici. Iar aceasta este o veste bună, având în vedere că femeile petrec șapte ani cumulați din viața lor având nevoie de astfel de produse.

Astăzi, inovatorii abordează provocări precum sărăcia menstruală “period poverty” (lipsa accesului la produse pentru menstruație și educație) și deșeurile rezultate din produsele de igienă feminină de unică folosință. Unele dintre inovațiile care au ajuns pe piață în ultimii ani includ produse sustenabile pentru menstruație, cum ar fi tampoanele reutilizabile, lenjeria intimă menstruală, cupele menstruale și tampoanele organice.

Anouk Ragot, co-fondatoarea brandului de lenjerie intimă menstruală, Libréa, cu sediul în România, descrie schimbarea radicală adusă de inovațiile în materie de igienă intimă feminină:

„Noi încurajăm femeile și noile generații. Le oferim o alternativă la produsele tradiționale pentru menstruație, menită să le ajute să se simtă bine, confortabil și, în cele din urmă, libere, într-un mod sănătos și sustenabil. De obicei, nu prea ne simțim cu adevărat în pielea noastră când avem ciclu. În română, folosim și un cuvânt pentru a evidenția asta – „pe stop” – ceea ce înseamnă că ne oprim din ceea ce facem pentru a gestiona întreaga situație. Nu trebuie să fie așa. După ce o clientă de-a noastră a încercat chiloții menstruali, ne-a spus că, dacă poate schimba această parte a vieții ei – obiceiurile pe care le-a învățat de la mama ei – atunci este mai încrezătoare că poate schimba aproape totul.”

De ce avem nevoie de produse menstruale sustenabile

De ce avem nevoie de produse menstruale sustenabile | LibréaChiloții noștri menstruali luptă împotriva precarității menstruale și acționează pentru o dezvoltare durabilă.

Cele două mari probleme din lumea igienei feminine sunt „period poverty” și impactul produselor menstruale și al ambalajelor acestora asupra mediului, care afectează sectorul FMCG la scală înaltă, explică Anouk.

„Period poverty” se referă la lipsa accesului la produse și facilități de igienă intimă feminină, la gestionarea deșeurilor și la educație. Această problemă afectează 500 de milioane de oameni din întreaga lume. În România, 1 milion de fete și femei cu potențial reproductiv sunt afectate de period poverty din cauza lipsei accesului la informații și la produsele de care au nevoie pentru a-și gestiona această parte importantă a vieții în siguranță și cu demnitate.

Un factor este costul. La nivel mondial, o femeie cu venit mediu cheltuiește 10 USD pe lună pe produse menstruale. Pentru o femeie cu două fiice, costul se poate ridica la 50 de dolari pe lună. Iar acesta nu include și medicamentele pentru menstruație, cum ar fi tratamentele pentru acnee și analgezicele.

A doua problemă se referă la impactul produselor de igienă feminină asupra mediului. În medie, folosim 25 de absorbante per ciclu, ceea ce duce la un consum de aproximativ 12.000 de tampoane de-a lungul vieții, marea majoritate dintre acestea ajungând în gropile de gunoi... rămânând acolo sute de ani.

Aici intră în joc produsele menstruale sustenabile. Primele cupe menstruale moderne, așa cum le cunoaștem astăzi, au fost inventate la sfârșitul anilor 1930.

Iar apoi, prima lenjerie intimă menstruală a ajuns pe piața din SUA acum șapte ani, cu un succes uriaș în rândul femeilor care au decis să se simtă libere, spune Anouk.

Anterior un produs de nișă, piața globală de lenjerie intimă menstruală se așteaptă să crească la 15,8% CAGR între 2020 și 2030.

Start-up-urile inovează îngrijirea igienei intime feminine

Studiu de caz: Libréa, România – Chiloții menstruali sustenabili

Start-up-urile inovează îngrijirea igienei intime feminine | Libréa

Co-fondatoarele Libréa, Laurence Monier Blondiaux și Anouk Ragot.

Când Anouk a întâlnit-o pe cofondatoarea sa, Laurence Monier Blondiaux, școlile erau în mare parte închise timp de un an și jumătate din cauza COVID.

„Activitățile noastre au început să încetinească și am dezis să le punem în așteptare, concentrându-ne pe copiii și familiile noastre. Acest lucru a accelerat dorința noastră de a ne angaja și de a realiza acțiuni concrete pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a femeilor”, spune ea.

Prima dată când Anouk a încercat chiloții menstruali a fost în Franța, întrucât voia să aibă grijă de ea înainte de Crăciun. A fost dragoste la prima purtare:

„Prima dată când i-am încercat, am crezut că este o soluție revoluționară. Laurence a avut și ea experiență cu aceștia prin intermediul fiicei ei; la 11 ani, nu vrei să treci prin pubertate apelând la produsele fabricate din plastic, care nu sunt ușor de utilizat și, pe lângă asta, nu sunt foarte strălucitoare.”

Chiloții menstruali Libréa sunt o soluție all-in-one. Magia vine dintr-un complex cusut cu patru straturi alcătuit dintr-un strat special de bumbac cu rol de drenare, un strat absorbant, un strat impermeabil și un strat exterior din fibră de bambus.

„Confortul a fost în top 3 priorități ale noastre, împreună cu fiabilitatea și accesibilitatea. 60% dintre respondenții la sondaj ne-au spus că își adaptează programul în timpul ciclului. Nu fac sport sau evită să meargă la plajă, întrucât rutina lor de îngrijire este prea complicată sau pur și simplu nu se simt bine. Noi contestăm asta.”

Un alt factor important în proiectarea produsului a fost sustenabilitatea. În primul rând, îi poți folosi și refolosi pe o perioadă îndelungată, până la 3 ani. Apoi, fondatoarele au dorit să realizeze produsul la nivel local pentru a încuraja activitatea economică și a reduce o parte din deșeuri, inclusiv din transport. Materialele provin regional, din România, Turcia, Italia sau Belgia.

Privind motivul pentru care au ales România pentru sediul Libréa, Anouk ne spune că este un loc foarte bun pentru a începe un brand. Există mai puține bariere în România spre deosebire de Franța pentru punerea în practică a unei idei. Lucrurile se întâmplă rapid și simplu.

„Am investit până acum doar propriul nostru capital. Am decis să mergem cu mentalitatea produsului minim viabil (MVP), să începem cu elementele esențiale, să ne mișcăm rapid și să ne îmbunătățim produsul pe parcurs. În acest mod suntem constant provocate să ne perfecționăm.”, spune Anouk.

Menținerea clienților aproape de brand este un alt aspect cheie al afacerii, permițându-le să capteze feedback real și să îmbunătățească corect și inteligent:

„Săptămâna trecută, o clientă mi-a spus că a avut probleme cu produsul. Am discutat și am înțeles că problema era mărimea. Așadar, i-am trimis o altă mărime pentru a vedea dacă se poate rezolva problema. Și chiar s-a rezolvat. De aceea nu avem foarte multe produse pe stoc. Suntem aproape de un model „fabricat la comandă”.

Dacă observăm o ușoară îmbunătățire pe care o putem face în design, atunci nu vrem să rămânem blocate cu o mulțime de produse realizate în vechiul mod. Facem totul singure și ne putem modifica și adapta cu agilitate.

” De la lansarea brandului în octombrie 2021 în 4 luni, Libréa a vândut aproximativ 500 de chiloți menstruali. Pe măsură ce compania crește, fondatoarele plănuiesc să dezvolte noi variante de lenjerie intimă sustenabilă, precum și să atragă investiții externe și să adauge noi canale de distribuție, cum ar fi farmacia și retailul.” 

#Libréagurl

Interviu realizat de ziarul The Recursive pe 10 februarie 2022

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

  • Stresul poate să îți întârzie menstruația

    Stresul poate să îți întârzie menstruația

    Am atât de multe probleme, sunt atât de stresată. Fix de asta nu aveam nevoie acum: un ciclu care să întârzie, care să vină mai devreme sau care să dispară...

    Stresul poate să îți întârzie menstruația

    Am atât de multe probleme, sunt atât de stresată. Fix de asta nu aveam nevoie acum: un ciclu care să întârzie, care să vină mai devreme sau care să dispară...

  • Ne sincronizăm sau nu ciclurile menstruale

    Ne sincronizăm sau nu ciclurile menstruale

    Deși ideea de sincronizare a ciclurilor menstruale continuă să fie populară și fascinantă, majoritatea studiilor științifice sugerează că este mai degrabă un mit.

    Ne sincronizăm sau nu ciclurile menstruale

    Deși ideea de sincronizare a ciclurilor menstruale continuă să fie populară și fascinantă, majoritatea studiilor științifice sugerează că este mai degrabă un mit.

  • Fii pe GO când ești pe STOP

    Fii pe GO când ești pe STOP

    Cum transformăm limitele în superputeri Suntem sigure că ai auzit și că ai folosit de nenumărate ori expresia „sunt pe STOP„. Femeile folosesc expresia asta ca să explice că, din...

    Fii pe GO când ești pe STOP

    Cum transformăm limitele în superputeri Suntem sigure că ai auzit și că ai folosit de nenumărate ori expresia „sunt pe STOP„. Femeile folosesc expresia asta ca să explice că, din...

1 din 3