5 întrebări frecvente despre menstruație

5 întrebări frecvente despre menstruație

Să ai întrebări despre menstruație și ciclu este absolut normal – atât în adolescență, cât și după. Vrem să te anunțăm de la început că nu ești singura care are nedumeriri.

În acest articol discutăm despre când vine menstruația, apoi trecem la bufeuri înainte de menstruație. Îți explicăm și de ce uneori poți să ai ciclu menstrual cu cheaguri, cum se manifestă un ciclu menstrual peste sarcina și încheiem cu subiectul „sex la menstruație”.

Ești curioasă deja?

Atunci citește în continuare!

1. Când voi avea următoarea menstruație?

Deși circulă informația că un ciclu menstrual ar trebui să dureze doar 28 de zile, află că numai 10-15% dintre femei au un ciclu care ține exact atât. În mod normal, perioada ciclului menstrual este cuprinsă între 21 și 35 de zile. Nu poate fi repetat suficient de des: "Fiecare femeie este unică!

Deci, pentru a ști când îți va veni ciclul, trebuie mai întâi să determini durata ciclului tău. Pentru asta, poți apela la un calculator de ovulație online sau poți scrie într-un carnețel (sau în notițele de pe telefon) următoarele date:

  1. Prima zi în care ți-a venit menstruația în prima lună monitorizată
  2. Prima zi a următoarei menstruații (adică în a doua lună)
  3. Repetă acest lucru timp de 3 sau 4 cicluri pentru a deveni fiabil
  4. Aduni numărul de zile al fiecărui ciclu menstrual, iar suma finală o împarți la numărul de cicluri pe care le-ai notat în carnețel.

Și uite așa, rezultatul va exprima durata medie a ciclului tău menstrual.

Bineînțeles, cu un calculator, ciclul va fi mai simplu de monitorizat (plus că nu-l poți rătăci cu alte foi) și, în plus, vei putea fi anunțată la cate zile vine următoarea menstruație.

 

Ce faci în cazul unui ciclu neregulat?

Dacă tocmai ți-a venit ciclul pentru prima dată, nu te stresa! Este complet normal ca acesta să fie neregulat (sau chiar foarte neregulat) în primul an. Vei vedea că, pe măsură ce trece timpul, ciclul tău se va regla singur și îți va fi mult mai ușor să-l anticipezi :)

Totuși, se mai întâmplă ca unele femei să aibă cicluri neregulate chiar și după ani de zile. Iar acest lucru nu este deloc grav!

În ciuda acestui fapt, poți calcula în continuare sosirea următoarei tale menstruații, însă calculul este diferit.

Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să înțelegi diferitele faze ale unui ciclu menstrual. Vestea bună este că în 99% dintre cazuri este vorba doar de partea preovulatorie, cea dintre menstruație și ovulație, care este neregulată. Faza post-ovulatorie este stabilă.

Dacă menstruația ta este neregulată :

1. Trebuie doar să îți depistezi ovulația. (îți vom spune cum faci asta imediat după).

2. Odată ce ai depistat-o, notează această dată, apoi notează data următoarei menstruații, și calculează câte zile au trecut între cele două. Continuă-ți. observația pe parcursul a 3 sau 4 cicluri. Ar trebui să fie între 10 și 16 zile.

Atunci când această perioadă rămâne stabilă, vei putea întotdeauna să prezici data următoarei menstruații, chiar și în cazul unui ciclu (foarte) neregulat.

Dar după…

Cum să afli când ești la ovulație?

Pur și simplu observă-ți mucusul cervical (scurgerile tale vaginale albe). Când acesta este moale și neted, comparabil cu gelul de aloe vera sau cu albușul de ou crud, aceasta este data ovulației tale.

cat dureaza Simptomele menstruatie cu librea

2. Cât durează sindromul premenstrual?

Înainte să vedem cat durează sindromul premenstrual, hai să vedem ce este acesta. Sindromul premenstrual (SPM) reprezintă o combinație de semne și simptome, printre care:

  • Modificări de dispoziție
  • Sensibilitate a sânilor
  • Apetit exagerat pentru un anumit aliment
  • Oboseală
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Insomnie
  • Durere de cap
  • Balonare
  • Erupție de acnee

Acestea sunt doar câteva simptome ale menstruației care afectează aproximativ 3 din 4 femei. Te întrebi când apare sindromul premenstrual? SPM apare în perioada luteală (între ovulație și debutul sângerărilor menstruale), aceasta având o durată medie de 14 zile. Simptomele enumerate mai sus pot apărea cu o săptămână înainte să-ți vină menstruația. Sindromul premenstrual poate apărea și dispărea în timpul anilor în care femeia este fertilă, simptomatologia amplificându-se în jurul vârstei de 40 de ani.

Daaar, mai e ceva...

De ce ma dor sânii după două săptămâni de menstruație?

Ei bine, aici sunt două posibilități: fie este un simptom al sindromului premenstrual, fie ești însărcinată. În timpul sindromului premenstrual, umflarea sânilor și sensibilitatea pot apărea în a doua jumătate a ciclului menstrual. În schimb, sânii la început de sarcină se pot simți mai plini și mai grei, iar această sensibilitate și inflamare poate apărea la una sau două săptămâni după concepție.

3. De ce curg cheaguri de sânge la menstruație?

Uneori, în timpul menstruației, poți observa că elimini bucăți de țesut sau sânge coagulat. Iar întrebarea „De ce am cheaguri de sânge în timpul menstruației?” vine în mod natural (însoțită și de puțină îngrijorare). Însă, vrem să te anunțăm de la început să nu trebuie să te sperii.

Cheagurile menstruale sunt un amestec de celule sanguine, țesut din mucoasa uterului și proteine din sânge care ajută la reglarea fluxului acestuia. Aceste cheaguri de sânge la menstruație sunt o parte naturală a mecanismului de apărare al organismului. Textura groasă, asemănătoare cu jeleul, a unui cheag menstrual ajută la împiedicarea eliminării unei cantități prea mari de sânge.

Cheagurile menstruale apar, în general, atunci când fluxul menstrual este abundent. Poți experimenta menstruație abundenta cu cheaguri în primele 2 zile de menstruație, care este, de obicei, cea mai abundentă parte a unei menstruații.

Când să-ți faci griji?

Atunci când acele cheaguri de sânge din timpul menstruației sunt mai mari decât de obicei, iar fluxul este mai abundent decât în mod normal.

4. Cum se manifestă ciclul pe durata sarcinii?

Suntem de părere că orice femeie a auzit cel puțin o dată despre ciclu pe durata sarcinii. Dar oare este acesta o menstruație în adevăratul sens al cuvântului? Răspunsul simplu este: NU. Nu îți mai poate veni ciclul pe durata unei sarcini.

Însă, poți experimenta episoade de sângerare sau spotting (câteva picături de sânge) atunci când ești însărcinată. Iată care sunt principalele cauze ale sângerării în timpul sarcinii:

· Avort spontan: sângerarea este însoțită de cheaguri, formațiuni anormale, este abundent și prelungit.

· Sarcină extrauterină: caz în care menstruația poate apărea la timp, mai repede sau cu o mică întârziere. Te va ține cât te ține în mod normal, se oprește, apoi începe din nou după câteva zile și persistă.

· Implantarea ovulului:  poți sângera atunci când ovulul s-a implantat, embrionul „mușcând” din mucoasa puternic vascularizată, provocând sângerare. Acest „ciclu pe durata sarcinii” are o culoare mai deschisă decât sângerarea menstruală.

· Sângerare deciduală: aceasta este o disfuncție hormonală care ar putea provoca desprinderea unor părți din mucoasa uterului.

 Poți face sex când ești la menstruație?

5. Poți face sex când ești la menstruație?

Bineînțeles!

În plus, sexul in timpul ciclului menstrual vine și cu anumite beneficii:

  • Alinarea crampelor: orgasmul poate atenua crampele menstruale întrucât în timpul orgasmului mușchii uterului se contractă, apoi se eliberează. Această eliberare poate să aducă o ușurare a durerilor.
  • O stare psihică mai bună: Sexul declanșează eliberarea de endorfine, acestea oferind o stare de spirit bună.
  • Un ciclu mai scurt:  în timpul sexului conținutul uterin este împins mai repede spre afară.

Sexul la menstruație poate părea un subiect tabuu, poate fi considerat chiar și murdar, dar este la latitudinea cuplului să discute despre asta. Consimțământul este una dintre valorile fundamentale de care trebuie să ținem cont atunci când facem sex cu cineva. A face sex în timpul menstruației este o opțiune, nu o obligație.

De asemenea, fluxul menstrual are un avantaj: este un lubrifiant complet natural. Compus din sânge și secreții vaginale, el permite limitarea uscăciunii vaginale și, prin urmare, a durerilor.

Un sfat ar putea fi să faci sex în duș. :)

Însă, o întrebare complementara este „Poți rămâne însărcinată la menstruație?”

Iar răspunsul este: șansele sunt mici, dar niciodată zero. Trebuie să iei în considerare că spermatozoizii pot trăi în interiorul vaginului până la 72 de ore după ejaculare. Spre sfârșitul perioadei menstruale, șansele de a rămâne însărcinată vor crește. Însă, ține minte că menstruația nu te păzește nici de boli cu transmitere sexuală. În cazul în care nu nici tu și nici partenerul tău nu v-ați făcut teste, prezervativele sunt în continuare esențiale.

Check acum articol nostru: Top 3 calendare menstruale pentru urmărirea ovulației și al ciclului menstrual.

#Libréagurl 

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

  • Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară în timpul menstruației

    Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară ...

    Ești in vacanta la mareșiți-a venit menstruația? Nu te panica! Ia în considerare recomandările noastre, iar menstruația în timpul verii nu va mai părea un chin. Descoperă noul costum de baie...

    Cele mai bune sfaturi pentru a profita de vară ...

    Ești in vacanta la mareșiți-a venit menstruația? Nu te panica! Ia în considerare recomandările noastre, iar menstruația în timpul verii nu va mai părea un chin. Descoperă noul costum de baie...

  • Înapoi la Școală cu Libréa

    Înapoi la Școală cu Libréa

    Un Ghid Eco-friendly și Sănătos pentru Mame de Fete Tinere. Reîntoarcerea la școală aduce cu ea noi începuturi. Pentru fetele care sunt în pragul pubertății, este mai mult decât manuale și...

    Înapoi la Școală cu Libréa

    Un Ghid Eco-friendly și Sănătos pentru Mame de Fete Tinere. Reîntoarcerea la școală aduce cu ea noi începuturi. Pentru fetele care sunt în pragul pubertății, este mai mult decât manuale și...

  • Profită de zilele la menstruație cu chiloții Libréa

    Profită de zilele la menstruație cu chiloții Li...

    Fie că este ziua nunții tale sau o întâlnire importantă, menstruația pare sa aibă întotdeauna un timing impecabil 🙄

    Profită de zilele la menstruație cu chiloții Li...

    Fie că este ziua nunții tale sau o întâlnire importantă, menstruația pare sa aibă întotdeauna un timing impecabil 🙄

1 din 3